woensdag 2 mei 2012

Het jongensboek

Een boomhut bouwen, onzichtbare inkt maken, jongleren en wolkenformaties: allemaal onderwerpen die jongens bijzonder aanspreken. Althans volgens Conn en Hal Iggulden, de schrijvers van Het Jongensboek: "het boek voor iedere jongen van acht tot tachtig".

Zij vonden dat er in deze tijden van iPads, games en smartphones ook plaats moet zijn voor "knopen, boomhutten en verhalen over dapperheid". Het Jongensboek is een hilarische mix van allerlei items die jongens fascinerend vinden. En het is vormgeven in een soort jaren dertig stijl waar de nostalgie van afdruipt. En dat etiket kun je er ook gemakkelijk opplakken: een boek van volwassen mannen over de goeie ouwe tijd van hun eigen jeugd.

Maar tegelijkertijd heeft het ook wel iets: veel onderwerpen zijn ook écht interessant voor de doelgroep. Een pijl-en-boog maken, dinosaurussen, beroemde veldslagen en de maan: allemaal interessant voor jongens! Alles kort en krachtig en met plaatjes uitgelegd: perfect. Zelfs de topic "Meisjes" wordt aangekaart met allerlei handige tips waarbij er wel wordt gewaarschuwd dat meisjes minder warm lopen voor gebruik van urine als onzichtbare inkt dan jongens maar wel van bloemen houden, haha.

In Engeland is het boek een groot succes en sluit aan op een maatschappelijke discussie over het feit dat kinderen daar bijna niet meer buiten spelen. Ze worden door hun overbezorgde ouders zoveel mogelijk binnengehouden want buiten kunnen de kinderen zich bezeren, als ze al niet worden ontvoerd door pedofielen. Kinderen die thuis achter de computer of voor de televisie zitten, zijn beter in de gaten te houden. Maar er is een opstand tegen deze vorm van huisarrest en Het Jongensboek wordt gebruik als voorbeeld dat er meer is dan uren voor een beeldscherm zitten. En zo is het!Reserveer Het Jongensboek in onze catalogus

Geen opmerkingen: