vrijdag 7 oktober 2011

Kate Morton (2) De vergeten tuin

Enige tijd terug schreef ik over 'Het geheim van de zusters' van Kate Morton. Het lezen van dit boek was voor mij aanleiding nogmaals iets van Morton te lezen. En ik ben niet teleurgesteld. Integendeel. Ook dit boek had me bijna vanaf het begin in z'n greep.

Net als in 'Het geheim van de zusters' speelt 'De vergeten tuin' zich af in verschillende tijden en over meerdere generaties. Dat maakt dat je soms even moet schakelen. Ook nu speelt een landgoed een belangrijke rol en zijn het de verstikkende zeden van het begin van de vorige eeuw die er toe leiden dat generaties later waarheden aan het licht komen die indertijd voor de buitenwereld werden weggemoffeld.
De grote tegenstelling tussen de upper class en het personeel op het landgoed en de slechte werk- en leef omstandigheden voor de 'gewone' mensen in de stad Londen krijgen veel aandacht.

Het is toch ook vooral de manier waarop Morton het verhaal vertelt over een klein meisje dat zonder een begeleiding, aan het begin van de twintigste eeuw, alleen op een boot de grote oversteek naar Australiƫ maakt. Hoe komt een klein meisje daar allleen terecht? Wat was de aanleiding en wie zijn haar ouders? waarom gaat er niemand op zoek naar zo'n klein meisje waaraan je duidelijk kunt merken dat ze van goede komaf is? Bijna honderd jaar later komt de waarheid eindelijk aan het licht.

Dit boek vond ik op een afdeling waar ik eigenlijk nooit kom, bij de familie- en streekromans. Toch een eye opener.

Reserveer De vergeten tuin in onze catalogus

Geen opmerkingen: