vrijdag 29 juli 2011

Eilen Jewell - Queen Of The Minor Key

Beste mensen: dit is er weer één. Hoog in mijn jaarlijstje, nu al! O, dit is zo mooi...
Ik kan me bijna niet voorstellen dat een album als 'Queen Of The Minor Key' van Eilen Jewell je niet op de een of andere manier raakt. Je waant je bij de eerste klanken in een donkere nachtclub, rode velours gordijnen, rokerig, licht gerinkel van glazen... En dan die stem.

"Met 'Letters From Sinners And Strangers' was ze daar ineens. Rootsfans omarmden deze charmante maar kordate dame die de country nieuw leven inblies. Retro maar toch van deze tijd, hillbilly maar toch stads, lief en schattig maar toch een fan van Loretta Lynn. Op dit "Queen Of The Minor Key" blijkt ze weer verder gegroeid. Nog betere liedjes, heerlijk onderkoeld gezongen - als vanouds gepast swingend begeleid door haar eigen 3Js: Drummer Jason Beek, bassist Johnny Sciascia en Jerry Smith, die opnieuw onnavolgbare zaken uit zijn gitaar tovert. "Op dit album, alweer haar zevende, vloeien alle muzikale invloeden samen tot een even gevarieerd als ongrijpbaar geheel. Van het surfintro "Radio City" via de old school rockabilly van het titelnummer, de country van "Santa Fe" en "Reckless" (horen we daar Busted van Johnny Cash doorheen schemeren?) en het jazzy "Only One" naar het Tequila-achtige slotakkoord "Kalimotxo". Het moge duidelijk zijn: Eilen Jewell laat zich niet in één hokje stoppen." (Jan Doense, Platomania)

In mijn vorige jaarlijstje stond ze nog met haar album met Loretta Lynn covers; haar eigen nummers worden steeds beter. Gelukkig ook met enige regelmaat op de Nederlandse podia te vinden, dus ga haar zien! Vooral het nummer 'Santa Fe' is één van mijn favorieten; heerlijk:Follow me on Spotify

Reserveer in onze catalogus

Geen opmerkingen: