maandag 11 april 2011

Russian Ark

Vandaag zet ik een film in de spotlight die in de eerste plaats mooi is om te zien, maar die haar bekendheid vooral te danken heeft aan de manier waarop ze is gemaakt. De volle 93 filmminuten zijn namelijk geschoten in één ononderbroken shot. Ja, en daarmee breek je in één klap nogal wat records!

Denk nu niet dat ze zich er vanaf maken met een tweegesprek aan de keukentafel, nee hoor, er doen zelfs meer dan 2000 acteurs in mee en er is doorlopend beweging. Echt een gewaagd experiment dus, dat misschien wel mooi bezuinigt op montagekosten, maar natuurlijk wel flink wat voorbereiding vraagt!

Russian Ark vertelt het verhaal van drie eeuwen Russische geschiedenis in en om die beroemde Hermitage. Samen met een verteller loop je door de tuinen, gangen en zalen van het oude paleis, waar zich op dat momenten waargebeurde, historische taferelen afspelen.

Een geschiedenislesje dus. Aangevuld met een flinke portie culturele en kunstzinnige vorming, want al die de schilderijen hebben ze voor het gemak maar even laten hangen. De verteller praat op geheel eigen wijze alle taferelen aan elkaar en biedt een mooi inkijkje in het Russische hofleven van toen.

Voor mij een film met veel ah- en oh-momenten, maar ook met veel respect voor de makers. Zelf wel eens geprobeerd een leuk vakantiefilmpje in één shot te draaien? En na hoeveel seconde liep dat al uit de hand? Ik bedoel maar! Laat je dus maar mooi meevoeren op de Russische klanken en het draaien van de band.

Reserveer nu in onze catalogus.

Geen opmerkingen: