vrijdag 22 april 2011

Israel Nash Gripka

foto: Peter Hageman
U zult het niet geloven, maar ik ben alweer druk doende met mijn jaarlijstje. Dat komt voornamelijk omdat ik daar, gezien de verschenen albums tot nu toe, minstens een top 20 van moet gaan maken. Deze wil ik in ieder geval niemand onthouden: Barn Doors And Concrete Floors van Israel Nash Gripka.
Morgen is deze man met band te beluisteren in Utrecht tijdens het Blue Highways Festival (dat gelukkig weer nieuw leven in is geblazen). En, nog mooier wellicht, voor wie hier in de regio woont en niet in Utrecht kan zijn, doet hij het nog eens dunnetjes over in Nix Blues Club in Enschede op 28 april!
En kun je daar ook niet bij zijn, dan natuurlijk allemaal eerder op diezelfde dag om 17.00 uur 's middags naar PopEye hier in Hengelo voor een heuse 'in-store' bij Johan.
Een voorbeeld van hoe de nieuwste plaat werd ontvangen in de pers:
"Barn Doors & Concrete Doors bevat 11 nummers uitgesmeerd over bijna 50 minuten. Een album met een zeer basaal doch sompig geluid. Vette bastonen, en een stem die zijn gelijke niet kent, en die bovendien binnenkort live te beluisteren valt op de komende Blue Highways editie. Met de juiste band tot zijn beschikking gaat ’t dak gaat eraf! Het basisidee voor dit album ontstond in een ongedwongen sfeer. Tijdens een huisbezoek werden tijdens het afspelen van een stel langspeelplaten besloten dat het volgende album is een boerenschuur opgenomen zou worden. Het bier werd alvast verzekerd gesteld om het voornemen een stok achter de deur te geven. Op 23 juni vorig jaar kwam de crew bij elkaar te Harvard Farm in de Catskill Mountains. Er werd gegeten, gedronken, er werd gezwommen in de rivier, en bovenal er werd muziek gemaakt. Mijn gedachten gaan terug naar de beelden van Neil Young tijdens de opnames van Harvest. Neil schreef geschiedenis met dat album, en Israel Nash Gripka verdient hetzelfde. Alle elementen zijn er. De tijd zal het uitwijzen. Mijn euforie is er niet minder om. Een buitengewoon mooie plaat."(Rein van dan Berg)
Ook het vorige album van Israel Nash Gripka, New York Town,  kreeg destijds een enthousiast onthaal in de lage landen. Dat de live-beleving indruk maakt, is ook te lezen op Kindamuzik: "Langzaam en rustig starten de intro's, totdat de songs opbouwen en uiteindelijk in de fik worden gezet, waarna ze nog even mogen nasmeulen."
We zien elkaar dus? In Utrecht, Hengelo en/of Enschede!Reserveer 'Barn Doors And Concrete Floors' in onze catalogus
Reserveer 'New York Town' in onze catalogus