maandag 18 april 2011

Het Kraaienpad: Iain Banks

"Het was de dag dat mijn grootmoeder ontplofte.": met deze bizarre zin begint Het Kraaienpad van Iain Banks. Het verhaal speelt zich af in Schotland waar student Prentice McHoan na lange afwezigheid terugkeert naar zijn enigszins geschifte familie.

Prentice zit niet lekker in zijn vel en worstelt met alledaagse zaken zoals de dood, liefde, sex, drank, God en drugs. Maar ondanks zijn eigen problemen raakt hij langzaam steeds meer intrigeert door enkele dramatische gebeurtenissen uit het verleden van de McHoan familie. Vooral de plotselinge verdwijning van zijn lievelingsoom Rory houdt hem bezig. Rory was een succesvolle schrijver en als Prentice een oude doos met manuscripten en diskettes van hem in handen krijgt komt hij langzaam steeds dichterbij de waarheid.

Het Kraaienpad is naast een spannend ook een mooi en met humor geschreven boek met rake en soms ontroerende karakterstudies van de verschillende familieleden en hun onderlinge complexe relaties. Het Kraaienpad is in 1996 door BBC bewerkt tot een zeer populaire miniserie "The Crow Road" die in Nederland helaas slecht te krijgen is. Ik heb mijn DVD vorig jaar in Engeland gekocht: kun je eraan komen dan zeker doen: het is een briljante serie!

Reserveer in onze catalogus

Geen opmerkingen: