zaterdag 16 april 2011

De omweg - Gerbrand Bakker

Op een vroege ochtend zag ze de dassen

In alle boeken van Gerbrand Bakker worstelen de personages zich moeizaam door het leven. In De omweg kruipt Gerbrand Bakker in de huid van een Nederlandse jonge vrouw, een literatuurdocente die gespecialiseerd is in de Amerikaanse dichteres Emily Dickinson.

Zij raakt in een crisis en vlucht naar Wales waar ze een afgelegen huis heeft gehuurd en probeert in the middle of nowhere een nieuw bestaan op te bouwen. Zij brengt de dagen door met het kijken naar wolkenluchten, brood halen, uitstapjes naar het tuincentrum, zorgen voor de ganzen en het dagelijkse ritueel van het BBC-programma Escape to the Country, waarvan de titel natuurlijk net zo goed op haarzelf had kunnen slaan.


De vrouw probeert het verleden te vergeten terwijl de achterblijvers niet van plan zijn haar zomaar te laten verdwijnen in het niets. De zoektocht van haar man, samen met een agent, heeft iets tragikomisch, maar aan de vrolijkheid komt onmiddellijk een eind als hij bij de boerderij arriveert.

Dat er iets aan de hand is met deze vrouw is meer voelbaar dan leesbaar, want heel veel wordt alleen maar gesuggereerd. Slechts af en toe geeft Bakker een paar hints over wat er met de vrouw aan de hand is. Hij gebruikt korte zinnen waarin weinig gezegd wordt en laat zien hoe moeilijk mensen met elkaar communiceren of niet communiceren.

Hou je van verstilde romans, waarin de natuur mooi wordt beschreven en de plot zich gaandeweg ontvouwt, dan zul je genieten van dit boek. Als je liever een opwindende roman leest met spectaculaire achtervolgingen of broeierige nachten, kun je De omweg beter laten liggen.

Gerbrand Bakker, schrijver van het alom geprezen literaire debuut Boven is het stil, Juni en De Omweg, wordt 26 april geïnterviewd door Ingrid Bosman in Bibliotheek Hengelo.
De omweg is genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2011. De winnaar wordt 9 mei bekend gemaakt.

Geen opmerkingen: