woensdag 13 april 2011

Live Aid

Bieblog Hengelo blogt Curves Voedselactie

Voor onze serie posts in het kader van de Curves Voedselactie dacht ik uiteraard gelijk aan muziek. En het eerste waar ik aan moest denken waren de memorabele 'Live Aid' concerten op 13 juli 1985.

Het ging om een benefiet voor Ethiopië, waar hongersnood heerste. Het evenement werd in veel landen rechtstreeks uitgezonden en werd daarmee een van de grootste mediaspektakels die de wereld ooit had gezien. De intensiteit waarmee een grote hoeveelheid wereldsterren optraden op deze dag was ongekend...

De opbrengst van het concert overtrof alle verwachtingen van de organisatoren. Waar gerekend was op ca. 1 miljoen Britse pond werd in 2001 in een televisieprogramma door een van de organisatoren aangegeven dat de opbrengsten waren opgelopen tot meer dan 150 miljoen pond.


De baten van de veel later verschenen uitgave op vier dvd's van de concertopnamen uit 1985 komen nu o.a. ten goede aan de vluchtelingen in Darfur. En wat de muziek betreft doen de superlatieven die op de doos zijn afgedrukt en die afkomstig zijn van recensies uit 1985 misschien wat overdreven aan, maar een kern van waarheid zit er beslist in: 'The biggest rock event in history', 'The greatest live concert of all time'.

Twintig jaar later bleek het uiteindelijk nóg groter te kunnen: 'Live 8' vond op 2 juli 2005 plaats in de G8-landen en in Zuid-Afrika.
Net als Live Aid werd Live 8 georganiseerd door Bob Geldof en Midge Ure. Anders dan Live Aid in '85 was Live 8 bedoeld om druk op de G8 uit te oefenen om handelsbelemmeringen op te heffen die in het nadeel van ontwikkelingslanden werken. Daarnaast zouden de G8 hun ontwikkelingshulp moeten vergroten tot de afgesproken 0,7% en het klimaatverdrag van Kyoto ratificeren. Meer dan 1000 muzikanten traden op, waaronder enkele acts van Live Aid. 182 televisiekanalen en 2000 radiostations zonden het concert uit. Een opsomming geven van de artiesten die optraden is ondoenlijk maar met Paul McCartney, U2, Coldplay, Stevie Wonder, R.E.M., Madonna, Sting, Björk, Neil Young en Robbie Williams kun je spreken van een line-up die Live Aid op zijn minst evenaart. De reünie van Pink Floyd was in muzikaal-historisch opzicht dé grote gebeurtenis en dat concert staat dan ook integraal op deze box van vier dvd's met alle hoogtepunten van die roemruchte dag.

Het ligt vast aan mij, maar indrukwekkender dan 1985 vond ik het niet. Heeft natuurlijk ook met leeftijd te maken; ik was toen aanmerkelijk vatbaarder voor super-idolen.. ;-) Het hoogtepunt in 1985 was volgens velen het optreden van Queen, maar ik was toch meer een U2-fan.
"Gelukkig hebben we de beelden nog..."Reserveer 'Live Aid (1985)' in onze catalogus
Reserveer 'Live 8 (2005)' in onze catalogus

(bronnen: wikipedia, NBDBiblion)

Geen opmerkingen: