donderdag 25 november 2010

Jeroen van Merwijk

Gisteren zat ik in de stadsschouwburg van Enschede, bij een voorstelling van Jeroen van Merwijk. Nou kwam ik 'm wel eens tegen op tv, of op de radio, maar live had ik het nog niet eerder meegemaakt. Op dit moment toert hij door het land met 'Le Big Bazar': een programma met liedjes en columns, begeleid door Wouter Planteijdt en René van Barneveld. De twee laatstgenoemden zijn overigens geweldige gitaristen!
Ik heb genoten. Van de zwartgalligheid, van de ironie, van de poëzie en de af en toe eigenlijk aandoenlijke teksten. Je wordt heen en weer geslingerd tussen breekbaarheid en robuustheid, tussen recht voor z'n raap en overpeinzen.


"In alle bescheidenheid kan Jeroen van Merwijk (1955) zich de - misschien wel - allerbeste en meest veelzijdige cabaretier uit de vaderlandse geschiedenis noemen. Van Merwijk zelf doet dat echter allerminst. Hij laat loftuitingen graag aan anderen over. En lof wordt hem nu al jarenlang van alle kanten toegezwaaid. Naast zijn humor en ironie roemen de kenners Van Merwijk om de helderheid en schijnbare eenvoud waarmee hij de problemen schetst van een samenleving in verval. Ook in zijn nieuwe programma gaat hij vol vuur en met open vizier de strijd met de tijdgeest aan. Want als iemand iets nodig moet zeggen, dan is dat toch zeker Jeroen van Merwijk?"
Mocht u nog in de gelegenheid zijn, aarzel dan niet om hier nog naartoe te gaan: het is zeker de moeite waard.Jeroen van Merwijk in onze catalogus

Geen opmerkingen: