vrijdag 17 september 2010

Ellen Heijmerikx - Blinde Wereld: winnaar van de Academica Debutantenprijs

Gisteravond was ik aanwezig bij de bekendmaking en uitreiking van de Academica Debutantenprijs. Een leuke avond, gepresenteerd door Abdelkader Benali. Na wat 'verplichte nummers', zoals weer even uiteen zetten hoe er gejureerd wordt, werden de vijf genomineerde schrijvers kort voorgesteld door middel van een filmpje en een kort gesprek.
Na de pauze werden de schrijvers kort geïnterviewd door Brigitte Raskin (ik wordt altijd een beetje kriegel van haar, maar da's persoonlijk...). En tenslotte de bekendmaking van de winnaar van de debutantenprijs 2010: Ellen Heijmerikx met het boek 'Blinde Wereld'.
De wereld is blind volgens de Noorse Broeders (ook bekend als de Christelijke Gemeente), de streng religieuze groepering waartoe de familie van het meisje Kieke, de hoofdpersoon van het boek, behoort. Alleen de Noorse Broeders hebben het ware geloof en kunnen Jezus' volmaaktheid evenaren, mits ze volgens de letter van de bijbel en offervaardig hun levensweg volgen. Daar hoort dus bij: wie zijn kinderen liefheeft, tuchtigt hen; de vrouw is uit een rib van Adam ontstaan, dus onderdanig aan de man en de leidende broeders hebben het licht gezien en daardoor het inzicht. Wat een dergelijke levenshouding met kinderen doet, laat de schrijfster indringend zien in deze debuutroman. Het verhaal van Kieke is gebaseerd op de eigen ervaringen van de schrijfster. Toch is het allerminst een slachtofferverhaal. In de ik-vorm geschreven, springt het beurtelings van het verhaalheden (jaren 80) waarin Kieke begin twintig is, naar haar kinder- en meisjesjaren waarin ze steeds meer gaat twijfelen aan de goedheid van God. Beeldend beschreven vanuit een fantasierijk kind dat zich steeds minder wil laten dwarsbomen.
 Mijn sympathie ging vooral uit naar de twee Vlaamse mannen onder de genomineerden, maar ik zeg er gelijk bij: alle vijf de boeken lijken zonder meer de moeite van het lezen waard!

Ellen Heijmerikx - 'Blinde Wereld' (reserveer in onze catalogus)
Stine Jensen - 'Dokter Jazz' (reserveer in onze catalogus)
Paul Baeten Gronda - 'Nemen wij dan samen afscheid van de liefde' (reserveer in onze catalogus)
Michiel Klein Nulent - 'De tram van half zeven' (reserveer in onze catalogus)
Joost Vandecasteele - 'Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij' (reserveer in onze catalogus)

Geen opmerkingen: