woensdag 25 augustus 2010

Gillian Flynn: Duisternis

Vooruit, nog één van van mijn vakantiethrillers. Dit keer een Amerikaanse, en dat is toch weer iets heel anders dan een Scandinavische. Ik ben niet altijd even gecharmeerd van Amerikaanse thrillers. Ze zijn vaak rauwer en minder subtiel dan de Europese. Hoewel 'Duisternis' zeker het rauwe Amerikaanse heeft, heeft het ook iets subtiels en dat subtiele zit diep weggestopt, waardoor het weer extra mooi wordt.

Wat gebeurt er met je als je op jonge leeftijd ontsnapt aan je broer die je moeder en zusjes vermoordt? Wat als je een vader hebt die weliswaar nog leeft, maar als dronkenlap en zwerver weinig voorstelt? Libby is op een moment van haar leven aangekomen dat ze de gruwelen uit haar verleden opnieuw onder ogen moet zien, nadat ze er jarenlang niet over nagedacht heeft of in ieder geval niet anders dan dat ze er vanaf haar zevende jaar over gedacht heeft. Nu ze opnieuw naar de gebeurtenissen kijkt begint ze te begrijpen dat er zich wellicht iets heel anders heeft afgespeeld. Iets waar zij zich als zevenjarige geen weet of voorstelling van kon maken.

Gillian Flynn laat ons in 'Duisternis' afwisselend vanuit de drie hoofdrolspelers zien wat er daadwerkelijk is gebeurd. Moeder Patty en broer Ben maken we mee op die afschuwelijke dag, 15 jaar terug, en Libby in het hier en nu. Lanzaam maar zeker komt de waarheid naar boven ...

Reserveer in onze catalogus

Geen opmerkingen: