zaterdag 10 juli 2010

De kunst van het reizen - Alain de Botton

Van de achterflap
Er gaan tegenwoordig meer mensen op reis dan ooit.
Maar het is zeer de vraag of zij wel weten hoe ze moeten reizen. Wat gebeurt er als je uit je dagelijkse werkelijkheid in een totaal andere wereld wordt gezet ? Wat als de verveling toeslaat? Als je liever in bed blijft dan naar de door de reisgids aanbevolen monumenten te gaan kijken? Kun je leren genieten? Kun je leren beter naar een landschap te kijken? Deze en tientallen andere vragen beantwoordt De Botton, met hulp van gidsen als Flaubert, Ruskin, Humboldt en Van Gogh.


De kunst van het reizen is het ultieme vakantieboek. Steeds meer mensen gaan op reis en ze gaan ook nog eens steeds verder. En dan wil uiteraard het vakantiegevoel zo lang mogelijk vast te houden. Maar hoe doe je dat?
Misschien dat ik daarom het hoofdstuk over het vastleggen van herinneringen en details zo interessant vond. Want hoe leg je herinneringen het best vast? Heel eenvoudig eigenlijk..... door te tekenen. Op deze manier leer je om op een heel andere manier naar de wereld te kijken. Probeer maar eens een treurbeuk te tekenen door voor de boom te gaan staan. Hierna zul je voor altijd weten hoe een treurbeuk eruit zien.
Eigenlijk is het hele boek een pleidooi voor ruimte voor aandacht! Voor Alain de Botton is reizen heel iets anders dan naar het buitenland trekken. Wie reist zal de wereld en zichzelf ten slotte anders gaan zien. Uiteindelijk is het een manier van praktisch filosoferen en een vorm van een levenskunst.
Ik durf te wedden dat je na het lezen van dit boek jouw vakantie heel anders beleeft!

Natuurlijk krijg ik ook graag tips over vakantieboeken. Welk boek zou ik volgens jou mee moeten nemen met vakantie?

Reserveer in onze catalogus

Geen opmerkingen: