woensdag 30 juni 2010

Zweedse nostalgie

Jaren geleden, ik vermoed zo eind jaren zeventig, begin jaren 80 is bij mij de basis gelegd voor de liefde voor de Scandinavische thriller. Slechts enkele weken geleden werd ik hier weer aan herinnerd. Mijn jongste zoon had geen boek meer. In de regel betekent dit dat onze boekenkast wordt afgestruind naar iets bruiksbaar en, echt waar, soms wordt mij zelfs om advies gevraagd. Hij kwam met iets tevoorschijn van Sjöwall en Wahlöö. Dit schrijversechtpaar was in de zeventiger jaren goed voor, ik dacht, een stuk of tien thrillers met eerst hoofdagent en later hoofdinspecteur Beck in de hoofdrol, samen met zijn vaste medewerkers Kollberg, Gunnarson, Rönn en Melander. Ik heb ze indertijd allemaal gekocht en mij is altijd bijgebleven dat ik het fantastische thrillers vond en dus ging de jongste aan het lezen. Na het eerste deel volgde direct het volgende en zo verder.

Ik kon het niet laten, ik ben ook weer begonnen. Eerst 'De vrouw in het Götakanaal', toen 'De veschrikkelijke man uit Säffle' en 'De lachende politieman' en ook 'De politiemoordenaar'. Heerlijk vind ik het weer. De voor die tijd zo typerende maatschappijkritiek, de verhoudingingen tussen 'links'en 'rechts' die voornamelijk gevoed werden door de Koude Oorlog, de 'subversieve' jongeren die je kon herkennen aan hun lange haren, spijkerbroeken en geborduuurde jasjes en een politiemacht die langzaamaan veranderde van vriend in vijand. Elk volgend deel gaat verder in deze ontwikkelingen en zo ontstaat er een prachtig beeld van een samenleving waar zo nu en dan een moord wordt gepleegd die moet worden opgelost. Martin Beck en zijn mensen kijken hierbij soms net iets verder dan hun omgeving, waardoor er vaak verrassende wendingen plaatsvinden. Natuurlijk zijn de boeken gedateerd. Computers en mobieltjes waren er niet en de politieman kruipt dus nog gewoon achter zijn schrijfmachine, maar ondanks dat was het, ook voor mijn zoon, geen enkele belemmering om deze verhalen met veel genoegen (opnieuw) te lezen.
En nu wil ik ze allemaal! En ik had ze allemaal, maar in mijn boekenkast vind ik alleen nog maar de bovengenoemde terug. Waarschijnlijk staan de andere delen ergens in een boekenkast van een vriend, vriendin, broer of zus die ze ooit eens van mij geleend heeft.

Gelukkig is er altijd nog een bibliotheek, als tenminste deze boeken nog verkrijgbaar zijn. En wat een geluk, alle delen, in een moderner jasje, in het bezit, maar, wat een pech, allemaal uitgeleend! Blijkbaar zijn er nog steeds liefhebbers. Het zou ook kunnen komen door de recente verfilmingen. Daar kwam ik kort geleden achter. Een hele serie die kortweg 'Beck' heet (ook uitgeleend) en waarvan ik er onlangs één gezien heb op TV. Ik kan voorlopig dus nog geven blijven genieten!

Reserveren in onze catalogus, boeken en dvd's, kan ook!

Geen opmerkingen: