maandag 17 mei 2010

Shakespeare: een (dunne) biografie door Bill Bryson

Bill Bryson heeft een brede belangstelling; naast reisboeken schrijft hij eigenlijk over van alles. En dat altijd met een hele eigen humoristische stijl. In Shakespeare: een biografie schrijft hij over het leven van euhhhh William Shakespeare dus.

Shakespeare (1564-1616) is na een kleine 400 jaar nog steeds een raadselachtig figuur. Hij is bekend over de hele wereld maar we weten eigenlijk bijna niets met zekerheid over hem zelf. Dat is volgens Bryson ook de reden waarom de biografie niet zo dik is. Zo is niet bekend hoe hij er uit heeft gezien. Er zijn 2 afbeeldingen van hem gemaakt jaren na zijn dood en eentje (het bekende Chandos portret) dat tijdens zijn leven is gemaakt maar waarvan men niet zeker weet of het Shakespeare wel is. Op de omslag op het boek staat een portret van na zijn dood op de titelpagina van "the first folio": de eerste verzameling van zijn stukken in 1623.

Shakespeare heeft bijna een miljoen woorden aan teksten nagelaten maar slechts 14 woorden in zijn eigen handschrift en dat zijn bijna allemaal handtekeningen en de woorden "by me" in zijn testament. Geen enkele brief of pagina van zijn manuscripten heeft het overleefd. Hij schrijft zijn naam nooit op dezelfde manier (William Shakespe, Willm Shakespere, William Shakspeare) en het vreemde is dat spelling van zijn naam waaronder wij hen nu kennen hij zelf nooit gebruikt heeft.

Bill Bryson gaat op feitenjacht en probeert zoveel mogelijk waarheden over Shakespeare boven water te krijgen. Zoals over zijn geboorte in Stratfort-upon-Avon, zijn jeugd, het verlaten van zijn vrouw en zijn plotselinge succes in London. Hij schets een prachtig beeld van het leven in Engeland tijdens Queen Elizabeth. Dus wil je op een leuke manier de waarheid weten over de grote Engelse toneelschrijver en dichter dan is dit het perfecte boek.

Vraag Shakespeare: een biografie aan met Zoek en Boek.

Geen opmerkingen: