woensdag 19 mei 2010

Coco Chanel

Sterke vrouwen die het op eigen kracht redden spreken altijd tot de verbeelding. Zo'n vrouw was Coco (Gabrielle) Chanel. Opgroeien in een weeshuis op het platteland, op jonge leeftijd zonder een cent op zak de stap nemen om in de grote stad je geluk te beproeven en vervolgens in een door oorlogen verscheurd Europa een mode-imperium opbouwen, dan heb je wel wat bereikt!
In 2007 verschijnt de mini-serie Coco Chanel die haar leven goed in beeld brengt. Een intens, veelbewogen leven laat zich moeilijk in een paar uurtjes film vangen en dat is misschien een klein nadeel van deze serie: de belangrijke feiten, die van invloed zijn geweest op de vrouw en het merk Chanel komen allemaal aan bod, maar de echte diepgang ontbreekt enigszins. Dit wordt meer dan voldoende goed gemaakt door de prachtige kostuums, die, naar ik heb begrepen, zeer zorgvuldig zijn nagemaakt en die, als je ervan houdt, een lust voor het oog zijn en die je de hele film door blijven boeien. In deze mini-serie wordt de jonge Coco gespeeld door Barbora Bobulova en de oudere Coco door Shirley MacLaine.
Vrouwen die tot de verbeelding spreken: in 2008 werd het leven van Coco Chanel verfilmd onder de titel Coco avant Chanel met in de hoofdrol Audrey Tautou. In tegestelling tot de serie gaat het in deze film vooral over de jonge Coco en haar liefdesleven, of in ieder geval hoe de jonge Coco hier mee omgaat. Hier zie je dus juist een klein(er) deel van haar leven en juist meer diepgang. Sowieso een must voor degenen die van Tautou houden, maar ook voor iedereen die zich een beeld wil vormen van een vrouw die door wilskracht en doorzettingsvermogen haar doelen bereikt al zijn de offers hiervoor soms hoog.

Vrouwen die tot de  verbeelding spreken: jawel in 2009 verschijnt Coco Chanel & Igor Stravinsky. Deze film gaat verder waar Coco avant Chanel eindigt. Nu wordt de hoofdrol vertolkt door Anna Mouglalis. Coco Chanel & Igor Stravinsky is veel minder een op feiten gebaseerd drama en meer een, overigens interessant, verhaal over passie, overspel en schuld.

Geen opmerkingen: