maandag 22 maart 2010

Rijk door 1 zin: het gouden filmidee

Door 1 zinnetje schatrijk worden? Echt waar? Echte waar! Het enige wat je moet doen is een gouden film-idee verzinnen en dat in een zin samenvatten. Voor de volgende zinnen betaalde Hollywood miljoenen dollars:
  • een 12 jarige jongetje, dat gepest wordt op school, krijgt hulp van een nieuwe buurvrouw, die een vampier blijkt te zijn.
  • Een gescheiden man trekt in een tehuis voor gescheiden mensen.
  • Een lading illegale viagra-pillen wordt per ongeluk in de put van bejaard slaap-dorpje gedumpt, wat grote gevolgen heeft.
  • Titanic: een love story

Het klinkt ongelofelijk maar volgens de schrijvers en filmmakers Paul Ruven en Marina Batavier werkt het in Hollywood echt zo. En ik moet zeggen dat het na het lezen van hun boek Rijk door 1 zin: het gouden film-idee wel plausibel klinkt. De oorzaak ligt in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Iemand schreef toen een handboek over hoe je een filmscenario moet schrijven. Dat had als gevolg dat Hollywood ineens werd overspoeld met filmscenario's. Omdat het onmogelijk was om tienduizenden scenario's per jaar te lezen kwam men op het idee van "pitchen": vat je film-idee in een zin samen. Dit pitchen is nu de standaard manier van werken geworden in Hollywood.

Het boek staat vol met tips en trucs hoe je te werk moet gaan. Want een film-idee moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen wil je een kans maken op een miljoenendeal. Zo zijn er de 5 zichtbare voorwaarden voor een gouden film-idee: een goede titel, het juiste genre, een zich ontwikkelende hoofdpersoon, de tegenstander/een onoverwinnelijk probleem en de tijd/arena met een extra probleem. Dit kun je samenvatten in de volgende formule:
TITEL is een GENRE waarin een HOOFDPERSOON een TEGENSTANDER moet verslaan in een TIJD/ARENA.
Voorbeeld: ALIEN is een MONSTERFILM waarin de CREW VAN EEN RUIMTESCHIP een MONSTER moet verslaan IN DE RUIMTE. Of BRAVEHAERT is een OORLOGSFILM waarin een SCHOTSE REBEL de ENGELSE TIRAN moet verslaan IN DE 14E EEUW. Zo'n formule is bijna natuurkunde en dan zijn er ook nog de 5 onzichtbare voorwaarden! Dus het verzinnen van een gouden film-idee is hard werken. Heb je je gouden idee dan staan in het boek ook tips hoe je je film-idee moet beschermen en de adressen van Hollywoodkopers. Veel succes en may the force be with you!

Reserveer Rijk door 1 zin: het gouden film-idee in onze catalogus

Geen opmerkingen: