woensdag 24 februari 2010

De Alchemist van Venetië

In het genre detectives en thrillers doet de historische thriller het sinds de Da Vinci code erg goed. Dat wil zeggen dat er veel boeken verschijnen die een geschiedkundige periode of een tot de verbeelding sprekend onderwerp uit de geschiedenis als thema hebben. In mijn posts heb ik er verschillende besproken, maar ik heb er nog veel meer onder handen gehad en ik kan je vertellen dat daar veel titels tussen zitten die mij persoonlijk niet konden bekoren en die ik dus ook snel weer heb teruggebracht. Toch loont het de moeite om te blijven proberen, want zo nu en dan zitten er uitschieters tussen, zoals De Alchemist van Venetië van Elle Newmark. Dit boek is in de bibliotheek ingedeeld bij de historische romans en dat is denk ik wel terecht. Het heeft echter genoeg spanning om op dat onderdeel ook voldoende aan je trekken te komen.

De Alchemist van Venetië speelt, hoe kan het anders, in Venetië. Elle Newmark schetst in haar roman een zeer levendig beeld van het Venetië in de 15e eeuw, met haar vele gebouwen, kanalen, straten, stegen en voedselmarkten. In Dit vijftiende-eeuws Venetië is in de ban van een mysterieus boek dat macht zou geven over leven en dood.

De Alchemist van Venetië gaat over Luciano, die leerjongen wordt in de keuken van het paleis van de Doge. Zijn leermeester is Meester Ferrero de vermaarde meesterkok van de Doge. Maar Meester Ferrero is meer. Hij is ook één van de bewakers, een groep van koks, verspreid over Europa, die via gecodeerde recepten eeuwenoude kennis doorgeven.
Het boek gaat zeer nadrukkelijk ook over eten, op culinair gebied dampen de geuren van de gerechten en kruiden van de pagina’s af.

De Alchemist van Venetië is zeer bevredigend op culinair gebied en qua sfeertekening van de couleur locale. Verwacht geen diepgravende religieuze of levensbeschouwelijke 'ontdekkingen' (alhoewel Newmark wel een aardige theorie aankaart over kruisiging en opstanding van Jezus), maar geniet!

Reserveer in onze catalogus

Geen opmerkingen: