woensdag 13 januari 2010

Nederland Leest 2010 De grote zaal - Jacoba van VeldeNederland Leest 2010 staat in het teken van het boek De grote zaal (1953) van Jacoba van Velde, zo kondigt het CPNB aan. Het boek wordt tijdens de campagneperiode van vrijdag 22 oktober tot en met vrijdag 19 november door de openbare bibliotheken gratis aan hun leden verstrekt.

''De roman over de laatste dagen van een oude vrouw in een verpleeghuis is, net als de auteur, bij het grote publiek in de vergetelheid geraakt'', aldus een CPNB-woordvoerster.
Bij verschijnen werd het boek als meesterwerk bestempeld door gerenommeerde recensenten. De grote zaal verscheen in 13 vertalingen.

In De grote zaal is de oude Geertruide na een hartaanval in een verpleegtehuis voor minder draagkrachtigen opgenomen. Enige privacy is er niet. Het schrikbeeld is terecht te komen in de grote zaal, het laatste stadium voor het definitieve einde. Zij zal er uiteindelijk sterven. Haar gedachten worden weergegeven en die van haar dochter Helena, die in Parijs woont en niet in staat is haar te helpen. Door de gevoelens van eenzaamheid en machteloosheid ademt de roman de sfeer van het existentialisme van de jaren vijftig

Jacoba van Velde (1903-1985) leefde haar leven tussen Nederland en Parijs, waar haar internationaal bekende broers, de schilders Bram en Geer van Velde, woonden. Naast De grote zaal schreef Jacoba van Velde, behalve enkele korte verhalen, nog één roman, Een blad in de wind (1961).

Ik heb het boek (nog) niet gelezen maar het gaat in ieder geval over een actueel thema. We krijgen er allemaal in ons leven in min of meerdere mate mee te maken. Mensen worden steeds ouder en hoe gaan wij nu om met ziekte, eenzaamheid, verzorging en mantelzorg?Reserveer in onze catalogus

2 opmerkingen:

schrijverdezes zei

In de titel van deze blogpost staat Jacoba van de Velde. Het is, zoals elders in de post ook staat, van Velde. 'Enkele korte verhalen' zijn er in elk geval 10, gepubliceerd in haar Verzameld werk.

Astrid zei

Oei, een vervelend slippertje. We gaan het gauw rechtzetten. Bedankt voor je oplettendheid weer ;-)