woensdag 13 januari 2010

De vermoedens van Mr. Whicher of De moord in Road Hill House


In de nacht van 29 op 30 juni 1860 wordt in het engelse dorpje Road een gruwelijke moord gepleegd op de driejarige kleuter Saville Kent. Deze moord zal heel Engeland jarenlang bezighouden. De tijd waarin het gebeurde, het strenge Victoriaanse tijdperk, en de omstandigheden waaronder waren van grote invloed op het onderzoek.
In Londen was net Scotland Yard opgericht en Mr. Whicher was één van de eerste acht rechercheurs en misschien wel de meest talentvolle. Het publiek smulde van breedvoerig uitgemeten moordonderzoeken in de honderden (!) kranten die Engeland in die tijd rijk was. Bovendien had een beetje krant wel een spannende feuilleton die, zoals we nu weten, de grondlegger vormde voor de huidige detectiveroman.

De moord in Road Hill House bevatte alle ingrediënten voor het klassieke speurwerk en heel Engeland deed dus mee aan het onderzoek. Niet gehinderd door enige kennis werden de bewoners van Road Hill House, familieleden van het slachtoffer én bedienden veroordeeld en publiekelijk aan de schandpaal genageld. De carriere van Jack Whicher werd met deze zaak in de kiem gesmoord.

Veel mensen vonden dat Whichers opsporingswerk was uitgelopen op een schending van de huislijke privacy, een misdaad die niet onderdeed voor de moord die hij moest oplossen. Hij bracht onverkwikkelijke feiten aan het licht: seksuele vergrijpen, geestelijke wreedheid, onbetrouwbare bedienden, eigenzinnige kinderen,krankzinnigheid, jaloezie, eenzaamheid en haat. Zijn onthullingen veroorzaakten angst (en opwinding) omdat het de gedachte opriep wat er schuil zou kunnen gaan achter de gesloten deuren van andere brave burgers.
In het licht van de Victoriaanse tijd kan ik dit begrijpen. Bovendien was Whicher een vertegenwoordiger van de middenklasse en kwam hij dus uit een heel ander milieu dan de gegoede burgerij waartoe de familie Kent behoorde. Het was ook de tijd waarin Darwin zijn evolutietheorie ontvouwde en de moord werd gezien als een teken van nationaal verval. Als mensen immers konden stijgen op de evolutieladder dan konden ze ongetwijfeld ook dalen.

Kate Summerscale heeft een boek geschreven dat leest als een roman. Op minutieuze wijze reconstrueert ze feiten en dit leidt tot een levendig beeld van wat er uiteindelijk heeft plaatsgevonden. Overigens komt de volledige waarheid pas vele jaren later aan het licht waarmee, het moet gezegd, Jack Whicher volledig gerehabiliteerd is.
Wat moet dit een geweldig project zijn geweest voor de schrijfster. Je helemaal onderdompelen in de archieven, alles verzamelen en ordenen om vervolgens, als bij een legpuzzel, stukje bij beetje het hele verhaal compleet te krijgen.


Als je lid bent van de bibliotheek vind je hier ook nog meer achtergrondinformatie over het boek

Geen opmerkingen: