zaterdag 9 januari 2010

Anna - Annejet van der Zijl

Vorig jaar las ik de biografie Anna, geschreven door Annejet van der Zijl, over Nederlands bekendste kinderboekschrijfster Annie M.G. Schmidt. Het sprookje van de bleue bibliothecaresse die het min of meer per ongeluk tot gevierd schrijfster bracht. Jullie allen bekend als schrijfster van Jip en Janneke, Minoes, Abeltje en Pluk van de Petteflet. Haar werk wordt nog steeds volop verkocht, gelezen en verfilmd.

Anna leest als een smeuïge roman waarbij je meegenomen wordt in het leven en werk van Annie. Ik wist niet zoveel over haar, hoewel ik mijn kinderen heel veel van haar boeken heb voorgelezen. Haar grappige notities en briefjes aan geliefden, familie, collega's en kennissen las ik vaak met een glimlach.

Zo ook haar verhaal over het bibliotheekexamen. Annie kon tijdens dit examen één van de achttien zeldzame boekwerken die ze moest catalogiseren niet vinden. Ze was echter vast van plan te slagen. Daarover schrijft zij: "En toen heb ik er maar een gefingeerd. Schrijver, titel, jaartal en uitgever, alles was verzonnen. En nu vond mijn leraar dat zo’n prachtig voorbeeld, dat hij mij vroeg of ik het boek eens mee wou brengen. Ik schrok mij natuurlijk lam en zie: ’t spijt me mijnheer Greve, maar dat boek heb ik thuis in Zeeland gevonden en dat heb ik niet hier".

Ted van Lieshout maakt zich op zijn weblog nogal kwaad over de nieuwe uitgave van de Annie M.G. Schmidt-biografie. Daarop staat niet de foto van Annie, maar die van Annemarie Prins, de actrice die Annie speelt in de tv-serie. “Volkomen belachelijk“, vindt van Lieshout dat. Helemaal mee eens!


Op 3 januari 2010 is op Nederland 2 de 7-delige tv-serie Annie M.G. gestart waarin haar leven en werk centraal staat. Deze serie is geïnspireerd op de biografie Anna.Reserveer in onze catalogus

Geen opmerkingen: