woensdag 16 december 2009

Earth The power of the planet


Deze keer wil ik het eens over een heel andere boeg gooien. Geen spannende thriller of filosofische bespiegelingen op papier. Dit keer wil ik het verhaal van onze aarde met je delen en dat kan als je de dvd's bekijkt van de BBC-serie Earth. 5 dvd's die dieper ingaan op de ontstaansgeschiedenis van onze planeet. Ik vind het wel mooi aansluiten bij de klimaattop die nu plaatsvindt in Kopenhagen, maar daar kom ik straks nog op terug.

Earth bestaat uit de dvd's: 'volcano'. 'Air & the atmosphere', 'Ice', 'Oceans' en 'The rare earth'. Het zijn stuk voor stuk prachtige documentaires die de oerkrachten belichten die verantwoordelijk zijn voor de geschiedenis van onze planeet en de invloed er van op het klimaat. Elk deel wordt op vakkundige en onnavolgbare wijze van commentaar voorzien door Iain Stewart en blijven boeien tot de laatste seconde.
De vijf delen samen vormen een waar epos, met de aarde als hoofdpersoon in een fascinerend verhaal over dramatische ups en downs.

Eigenlijk toch een spannende vertelling dus...

O ja, en nog even over de klimaattop. Moeten wij ons druk maken over onze aarde? Over de aarde zelf, zo lijkt het, hoeven we ons niet zoveel zorgen te maken. Want het goede nieuws dat je meekrijgt aan het einde van deze serie is dat als we de geschiedenis van de aarde overzien en we de unieke omstandigheden waarin onze planeet verkeert in ogenschouw nemen, de planeet aarde heel goed voor zichzelf kan zorgen. Wat die geschiedenis ons ook leert is dat door de verschillende catastrofes in het verleden de aarde overleeft om vervolgens aan weer geheel nieuwe levensvormen een woonplaats te bieden. Dus, ook al roeien wij onzelf en onze omgeving uit, de aarde zal het uiteindelijk wel redden.

Geen opmerkingen: