maandag 14 september 2009

Little Man Tate

Het overkomt ons allemaal wel een keer: op zeker moment in je leven vallen er allerlei kleine of grotere gebeurtenissen samen en net op dat moment kom je ook nog met 'dat boek' of 'die film' in aanraking. Door alles om je heen ben je extra gevoelig voor wat die aanraking op dat moment met je doet.

Mij overkwam dat toen ik een paar jaar geleden de dvd van Little Man Tate in de speler schoof. Het regiedebut uit 1991 van hoofdrolspeelster Jodie Foster over een hoogbegaafd knulletje. Fred is zeven jaar jong, schildert de Madonna van Da Vinci, speelt pianoconcerten van Mozart en lost wiskundige vraagstukken op alsof hij Pythagoras zelf is. Zijn artistieke en wetenschappelijke genialiteit veroorzaakt een heftige emotionele reactie op de twee werelden om hem heen: de emotionele wereld van zijn toegewijde moeder (Foster) en de intellectuele wereld van zijn mentor. Verward maar vastberaden gaat Fred op zoek naar vriendjes, begrip en een eigen plek tussen moeder en mentor.

Ik had er over gehoord, was nieuwsgierig, had geen verwachtingen en wilde niets meer dan een avondje eenvoudig vermaak. Aan het eind van de film liep ik helemaal leeg, onbedaarlijk gesnotter van een ontroostbaar kind. Waarom? Kweenie. Omdat die ene snaar net op dat moment heel pijnlijk geraakt werd. Er was iets aan dat kind, aan die moeder, aan zijn eenzaamheid en verwondering, aan haar strijd om goed te doen en liefde te geven. Er knapte iets. En als een boek of film dat bij jou kan veroorzaken, heb je jouw meesterwerk gevonden. Voor dat moment in ieder geval. En zo'n moment hebben we toch allemaal wel eens nodig. Niet dan?
Reserveer in onze catalogus

6 opmerkingen:

@CarlaMondig zei

Prachtige film, heb 'm al een keer of drie gezien. Met wie identificeer jij je? Ik de eerste keer met het jochie, later ook met moeder EN met juf.

Astrid zei

Dag Carla, leuk je hier te zien! De identificatie zat vooral de jongen, maar het was meer dan dat. Want het gaat ook over moeder-kindrelaties, of volwassen-kindrelaties eigenlijk. Het gaat over opgroeien, opvoeden, zoeken en verwonderen. En uiteindelijk gewoon over liefde natuurlijk. Kortom: het totaalpakketje dat we leven noemen ;-)

De Eeuwige Bron zei

Wat ontroerend geschreven. Gelukkig is er ook 1 exemplaar in Zeeland en die is NU gereserveerd :-)

Astrid zei

Dank Sofie, en fijne avond. Laat me weten of het ook iets met jou deed...

De Eeuwige Bron zei

Het was de moeite waard. Ik was vooral gefascineerd door de mentor die zo haar best deed maar het jongetje toch net niet kon bereiken.

Astrid zei

@Sofie: Leuk dat je hem hebt bekeken naar aanleiding van deze post. En ja, iedereen haalt er op dat moment in z'n leven uit wat hem het meest aanspreekt of raakt. En zo is dat waarschijnlijk met de meeste films en boeken. Op naar het volgende pareltje!