zaterdag 8 augustus 2009

Laagland - Joseph O`Neill

Geen betere literaire agent dan Barack Obama. Als hij met een boek wordt gespot, schieten de verkoopcijfers van dat boek omhoog. Zo ook Netherland (vertaald als Laagland) van Joseph O´Neill. Nog meer favoriete boeken van Barack Obama zijn te vinden op de website van de NRC.

De titel Netherland geeft heel mooi de meerdere lagen in het boek aan. Het verwijst naar Nieuw-Nederland, Ground Zero is ook een soort laagland en de gemoedstoestand van Van den Broek is ook met ‘Netherland’ aan te duiden.

Het verhaal in het kort
De Nederlandse bankier Hans van den Broek woont in New York op het moment van de aanslagen. Vlak daarna besluit zijn vrouw terug te keren naar Londen, omdat ze weigert haar zoontje te laten opgroeien in het ‘verziekte’ politiek klimaat in de VS op dat moment. Hij blijft eenzaam en alleen in het Chelsea Hotel in het getraumatiseerde New York van na 9/11.
Op zoek naar een nieuw bestaan in een land waar hij zich niet langer thuis voelt, gaat hij met een stel Caribeans gaat cricketen. Tijdens een van deze wedstrijden ontmoet hij Chuck en ze dromen ervan om de stad zijn eerste echte cricketveld te geven. Maar dan ontdekt Hans dat Chuck ook minder onschuldige dromen nastreeft.Laagland gaat over ontworteling en het verlangen naar een thuis in een op drift geraakte wereld. Netherland heeft nauwelijks een plot en toch blijft het boeien. Dankzij de boeiende observaties van hoofdpersoon Hans en de kleurrijke personages, zoals Chuck Ramkissoon, een donkere migrant uit Trinidad, een Russische ondernemer annex gangster, een Turkse engel en een food critic die Vinay heet.
En je krijgt een rondleiding door New York, waarbij de bekende plekjes worden overgeslagen en je terechtkomt in onbekende parkjes, uitgestorven kerkhoven, op voormalige vliegvelden en andere sfeervolle plekken.

Enige minpuntje vond ik de breedsprakige beschrijvingen van de ins en outs van het cricketspel, en zijn uitvoerige uitweidingen over zijn huwelijk(sproblemen). Daar had wat mij betreft flink in gesneden mogen worden.

Maar voor de rest zou ik zeggen…..laat je meevoeren met de stroom tussen tijden en plaatsen. Van Den Haag naar London naar New York naar Trinidad, op zoek naar gemoedsrust en naar een plek die je thuis kunt noemen.

Reserveer in onze catalogus

1 opmerking:

Astrid zei

Voor de liefhebber: O'Neill was op 22 maart ook te gast bij Wim Brands in Boeken. Een leuk gesprek over een mooi boek.