woensdag 1 juli 2009

Onze ijsberg smelt

De ondertitel van dit boek luidt: Succesvol veranderen in moeilijke omstandigheden. Voorwaar, geen boek waarvan je denkt dit neem ik eens lekker mee op vakantie. Toch heb ik het de eerste keer in de vakantie gelezen en er erg van genoten. Je hebt het trouwens zo uit. Gedrukt met een grote letter en lekker veel, leuke plaatjes. Onze ijsberg smelt is een fabel geschreven door John Kotter en Holger Rathgeber. Twee auteurs die gepokt en gemazeld zijn in de veranderkunde. Het voorwoord, geschreven door Spencer Johnson, begint als volgt.

Op het eerste gezicht lijkt dit prachtige boek een eenvoudige fabel die gemakkelijk te lezen en te begrijpen is. Maar dat is slechts het spreekwoordelijke topje van de ijsberg.
De pinquins in "Onze ijsberg smelt" komen voor een groot probleem te staan: de ijsberg, die al sinds jaar en dag hun thuis is en waarvan iedereen denkt dat hij altijd hun thuis zal blijven, smelt. De pinquin Fred ontdekt deze naderende catastrofe en is de boodschapper van de onheilsboodschap, maar is in eerste instantie meer een roepende in de woestijn. Vervolgens zien we in rap tempo een aantal pinquins langskomen die allen een feest der herkenning zijn. We zien de ontkenner, de vluchter, de doortastende, de denker, de angstige, de het-zal-zo'n vaart-niet-lopen etc. Niets menselijks is onze pinquins vreemd. Gelukkig komt het uiteindelijk allemaal goed en leven onze pinquins een gelukkig leven, maar op een geheel andere manier.

John Kotter verwierf grote bekendheid met zijn 8 veranderstappen.

Het proces van succesvolle verandering

Bereid de weg voor

1. creëer een gevoel van urgentie
2. Verzamel een leidend team
Maak een plan van aanpak
3. Ontwikkel een visie en strategie voor de verandering
Zorg dat het gebeurt
4. Communiceer om draagvlak en betrokkenheid te creeren
5. Maak het anderen mogelijk om te handelen
6. Genereer korte termijn successen
7. Houd het tempo hoog
Bestendig de nieuwe situatie
8. Creëer een nieuwe cultuur

Meer informatie over Our iceberg is melting vind je hier

Reserveer bij een Overijsselse bibliotheek

3 opmerkingen:

Astrid zei

Lekker boek, met deze hitte!

De Eeuwige Bron zei

Ik heb het in de winter gelezen. Ook dan is het warm aan te bevelen :-)

lynnzzy zei

Ik heb het ook in de winter gelezen, op aantraden van eenvriendin die in het onderwijs zit. De moeite waard!