maandag 13 juli 2009

Econoshock: 6 schokken die ons leven zullen veranderen

"Dat u in interessante tijden moge leven" is een oude Chinese vervloeking. Volgens Geert Noels, auteur van het boek Econoshock, gaan we de komende jaren zeer interessante tijden tegemoet.

De wereldeconomie wordt door elkaar geschud als nooit tevoren en zal ons leven ingrijpend gaan veranderen. Geert Noels (hoofdeconoom bij de zakenbank Petercam) ziet 6 schokken waar we allemaal mee te maken gaan krijgen.
Schok 1 is de demografie: de wereldbevolking zou kunnen doorgroeien naar 10 miljard in het jaar 2050. Veel te veel voor onze planeet om al deze mensen te voeden. Andere demografische schokken zijn de vergrijzing en de verschuiving van het gewicht van wereldbevolking van het Westen naar het Oosten.
Schok 2 is dat het zwaartepunt van de economie verschuift naar het Oosten en dan hebben we het natuurlijk over China. Wat heeft het het wakker worden van China als economische reus voor gevolgen?
Schok 3 is de opkomst van de informatie en communicatietechnologie. We zijn er aan gewend maar wat voor een impact heeft e-mail, internet en mobiele telefonie wel niet gehad op ons leven tot nu toe? Deze schok is al een tijdje bezig maar het ligt zeker nog niet achter ons.
Schok 4 is het einde van de fossiele brandstoffen. De olie raakt op en hoe moeten we omgaan met deze energieschok?
Schok 5 is het nieuwe kapitalisme. Hoe moeten we het financiƫle systeem veranderen om een nieuwe creditcrisis te voorkomen?
En tenslotte Schok 6: de groene economie. De opwarming van de aarde afremmen wordt een enorme uitdaging voor de mens. Het zal ook zeker ingrijpen in ons leven; denk aan toerisme (vliegen!), bezit van een eigen auto en het eten van energievretende voedingsproducten zoals vlees.

Nogal schokkend allemaal? Geert Noels is zeker geen doemdenker maar een realist die ook oplossingen aandraagt. Ik vind Econoshock een belangrijk boek dat ons met de neus op de feiten drukt. Wij gaan met deze veranderingen te maken krijgen of we het nu leuk vinden of niet.

Reserveer in onze catalogus

2 opmerkingen:

biebblogger zei

Jullie worden steeds beter, zie ik. Heb in een posting op ons weblog dan ook naar jullie verwezen:
http://debibliotheek.blogspot.com/2009/07/books-and-blogs-made-for-each-other.html

Astrid zei

Dag Biebblogger, namens de hele Bieblog Hengelo redactie bedankt voor je verwijzing. En leuk om te horen dat je vindt dat we 'steeds beter worden'. We zijn zeker van plan daar nog even mee door te gaan!