woensdag 15 april 2009

Berlijn, voor bewuste bezoekers

Mijn liefde voor Berlijn schuif ik niet onder stoelen of banken. Wie erover begint, kan rekenen op een paar enthousiaste verhalen en tips. Wie er binnenkort naartoe gaat, benijd ik.

Toen ik bij de nieuwe aanwinsten de reisgids Berlijn voorbij zag komen, verwachtte ik eigenlijk zo'n 13-in-een-dozijn toeristenboekje. Maar niets is minder waar. Dit is een heel mooi, handzaam, leesbaar en leerzaam boek voor wie graag meer wil dan de beste hotel-, restaurant-, winkel- en uitgaanstips. Het is zoals de serie heet: een reisgids voor de bewuste bezoeker. En in de eerste zin zegt de schijfster precies wat er zo bijzonder is aan deze stad.


Berlijn heeft als geen andere stad een centrale en cruciale rol in de moderne Europese geschiedenis gespeeld. De Industriƫle Revolutie, het Nationalisme, het Fascisme, de Eerste en Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog en de deling van Duitsland hebben hier bijzondere sporen achtergelaten. Dat maakt Berlijn tot een unieke spiegel van de geschiedenis.

Je leest hierin over de geschiedkundige hoogtepunten, over wat elke wijk zo bijzonder maakt, over plaatsen om tot rust te komen (wat heel goed kan in deze metropool) en je krijgt ook wat boeken-, film- en internettips. Perfect leesvoer voor in de trein of bus op weg naar Berlijn. Want je gaat natuurlijk niet met de auto als het openbaar vervoer naar en in de stad zo strak geregeld is.

En voor wie nog niet genoeg heeft, voeg ik er graag een paar persoonlijke tips aan toe:


Goeie reis!

Reserveer in onze catalogus

6 opmerkingen:

Marjolein zei

Ha Astrid, klinkt als een leuk boekje! Hoewel ik weinig reisgidsen over Berlijn heb gelezen vind ik 100% ook erg leuk. Misschien een beetje schaamteloze zelfpromotie, maar wellicht vind je http://berlijn-blog.nl ook wel interessant :).

Astrid zei

Dag Marjolein, aan schaamteloze zelfpromotie doe ik ook door naar m'n eigen blog te verwijzen! Jouw blog is zeker de moeite waard, daar ga ik eens voor zitten. Je hebt 'er werk van gemaakt! Ik hoop dat je gauw weer terug kunt naar die mooie stad.

Martijn zei

Dag Astrid,

was op zoek naar een leesclub in Hengelo en kwam daarbij je recensie tegen van het boek: "Berlijn, voor bewuste bezoekers". Leuk om te merken dat je ook een fascinatie hebt voor Berlijn. Ik ga met Pinksteren er al weer voor de achste keer naar toe en zal een paar van je tips zeker meenemen. Ben je al in de Berliner Unterwelten geweest? Is een absolute aanrader. Wil zelf deze keer graag naar Berlin Karlshorst en Berlin Hohenschoenhausen.

groeten Martijn ter Braak

ps. Begreep van Liesbeth dat de Kunstroute een succes was!

Astrid zei

Hoi Martijn, leuk je hier te zien!
Ja, Berlijn is mijn tweede liefde ;-) Niet in de laatste plaats aangewakkerd door een echte Oost-Berlijnse vriendin die daar heerlijk over kan vertellen.
Ik ben er nog niet vaak geweest, maar wel heel lang. En aangezien we volgend jaar weer 2 weken mei-vakantie hebben... de koffers zijn al bijna gepakt. Op m'n blog vind je nog veel meer opvallends en ook wat foto's. Veel plezier!

En ja, de kunstroute was een succes. Lees maar.

Huibert Teekens zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Astrid zei

Dag Huibert, bedankt voor je reactie. Die van Amsterdam ga ik in de gaten houden.