zaterdag 28 februari 2009

Once

Een straatmuzikant werkt parttime bij zijn vader in een stofzuigerwinkel. Ondertussen droomt hij van een platencontract zodat hij zijn eigen muziek op kan nemen. Op straat ontmoet hij een Oost-Europese immigrante. Hopend op een betere toekomst is zij naar Dublin verhuisd en werkt als schoonmaakster in een villabuurt. Het liefst zou ze een piano kopen, maar ze heeft het al zwaar genoeg om haar leven op orde te krijgen. In het moderne Dublin zijn de straatmuzikant en de immigrante buitenstaanders, de liefde voor muziek brengt hen echter bij elkaar. Wanneer zij samen een aantal nummers opnemen, ontstaat er een bijzondere vriendschap.
Once is een feel good movie voor een ontspannen avondje, met prima muziek, een goede sfeer en mooie straatbeelden van het fotogenieke Dublin. Op zich een eenvoudig verhaal, waarbij de songs en de songteksten een belangrijke functie hebben en zelfs deels in de plaats van de dialoog komen. Juist daarom een perfecte film voor liefhebbers van singer-songwriters. En wat mij dan weer zo aansprak was het on-Hollywoodachtige happy end: wel happy, maar geen ze-leefden-nog-lang-en-gelukkig.

De mannelijke hoofdrol wordt gespeeld door Glen Hansard, zanger van de Ierse groep The Frames. De Tjechische muzikante Markéta Irglová speelt de jonge immigrante. Beide acteren lekker naturel en geloofwaardig en hun samenspel is meer dan aanstekelijk. Juist daarom kan ik van dit soort films genieten: het lijkt op het echte leven, met echte mensen, zonder te vervallen in filmclichés. Die lekkere muziek is dan gewoon mooi meegenomen!


TrailerWhen your mind's made upReserveer in onze catalogus

1 opmerking:

Erwin zei

Voor voorproefjes van de mooie muziek uit deze film kun je ook hier terecht...