maandag 22 december 2008

Hoe Proust je leven kan veranderen

Het eerste boek dat ik las van Alain de Botton was Hoe Proust je leven kan veranderen en ik was meteen een fan. Zijn boek is een unieke combinatie van humor, interessante feiten en filosofische overdenkingen. En het heeft plaatjes, dat helpt bij mij ook altijd.

In Hoe Proust je leven kan veranderen staat de legendarische Franse schrijver Marcel Proust én zijn belangrijkste werk Op zoek naar de verloren tijd centraal. "Á la recherche du temps perdu", zoals het zo prachtig in het Frans heet, bestaat uit 7 delen, ruim 3000 pagina's en bevat 200 figuren. Niet een romannetje dat je effe leest en ik moet bekennen dat ik er ook nooit aan begonnen ben. De lengte van De verloren tijd is altijd een heikel punt geweest, Proust eigen broer zei: "het vervelende is dat mensen heel erg ziek moeten zijn of hun been moeten breken om tijd te hebben voor De verloren tijd". En dan zijn er ook nog de Proustiaanse zinnen van een enorme lengte. In deel vijf zit de langste zin die in standaardletter bijna 4 meter lang is! Het is lastig om heel kort te vertellen waar De verloren tijd over gaat. Hilarisch zijn de samenvattingen van Monty Python in de summerise Proust competition.

Proust bracht een groot deel van zijn leven door in bed, geplaagd door allerlei ziekten. Toch zat hij vol met wijze levenslessen en biedt hij oplossingen voor praktische kwesties zoals: hoe wordt je gelukkig in de liefde?, hoe kun je een goede vriend zijn?, waarom we niet impulsief kleren moeten kopen en nog veel meer. Kortom Hoe Proust je leven kan veranderen is een aanrader voor gelukkiger leven! En misschien waagt u zich daarna ook aan De verloren tijd, hopelijk zonder een gebroken been!

Reserveer in onze catalogus

Geen opmerkingen: