zaterdag 10 januari 2009

Het leugenhuis - Anne B. Ragde

Van de achterflap
Een warm en humoristisch boek over familieleden die tot elkaar veroordeeld zijn. Het is een week voor Kerstmis en Anna Neshov ligt op sterven. Haar oudste zoon Tor verwittigt zijn broers Margido en Erlend, die jaren geleden het ouderlijk huis met ruzie hebben verlaten, en zijn dochter Torunn, die hij nog maar één keer heeft ontmoet. Als Anna overlijdt, worden deze vier totaal verschillende mensen, die niets van elkaar afweten, gedwongen in afwachting van de begrafenis te logeren op de familieboerderij, waar Tor varkens houdt. Oude ruzies en tegenstellingen vlammen weer op en gaandeweg wordt duidelijk waarom de broers zo van elkaar vervreemd zijn. Maar ze merken ook dat het niet gemakkelijk is om je familie en de plek waar je thuishoort de rug toe te keren, hoe graag je dat ook zou willen. En dan is Anna’s man er nog, de vader van de broers, een zwijgzame pantoffelheld, die door iedereen wordt genegeerd en geminacht. Maar uitgerekend hij komt met een onthulling die de familieverhoudingen totaal op zijn kop zet en de broers dwingt hun hele leven in een nieuw daglicht te zien …

Anne B. Ragde is immens populair in Noorwegen. Als ze opgenomen wordt in het ziekenhuis, dan is dat voorpaginanieuws. En als de stroom uitvalt tijdens de uitzending van de televisieserie Berlinerpoplene, gebaseerd op haar boek, dan wordt er onmiddellijk een extra uitzending ingelast.
Vanaf het begin vraag je je af wat er in deze familie gebeurd is. Waarom leeft de ene broer in Denemarken en komt de andere broer nooit thuis? Waardoor is verwijdering ontstaan? Langzaamaan licht Anne B. Ragde tipjes van de sluier op. Het leugenhuis geeft je het gevoel dat het uit het leven gegrepen is. Een spannende roman én een prachtig, ontroerend en humoristisch boek. Vanaf de eerste pagina had het mij te pakken en heeft mij niet meer losgelaten tot ik de laatste letter gelezen had.
Gelukkig is het boek het eerste deel van een trilogie. Er verschijnen dus nog twee delen, De heremietkreeften en Liggen in groene weiden. Als u Het leugenhuis nog niet las, beseft u het waarschijnlijk nog niet, maar dat is heel erg goed nieuws.

Meer lezen van schrijvers uit het hoge noorden? Deze website is een uitstekend startpunt.

3 opmerkingen:

Astrid zei

Volgens mij ligt hier een fantastisch filmscript.

Diane zei

jazeker.. als verhaal natuurlijk maar wat denk je van de prachtige beelden van Noorwegen...
En dan natuurlijk de DVD lenen via de bibliotheek.

wereldvansofie zei

Ik heb het net uit en verheug me op het volgende deel. Bedankt voor deze tip.